Jazzensemble


KURSER 2024
Vinterkurs 3-10 januari
Jazzensemble v24 12-19 juni
Jazzensemble v26 24 juni- 1 juli
Jazzensemble v27 1-8 juli

KURSER 2025
Vinterkurs 3-10 januari
Jazzensemble v24 11-18 juni
Jazzensemble v26 23- 30 juni
Jazzensemble v27 30 juni -7 juli


Musikaliskt umgänge i ensemble för alla som är någorlunda förtrogna med sina instrument.
Oerfarna jazzdiggare som gamla rävar är lika välkomna.
Nedre åldersgräns 16 år. Ingen åldersgräns uppåt.

Jazzensemble  v 26 inriktar sig på tidig jazz och swing.
I Jazzensemble v 26 deltar inga sångare.
I Vinterkursen, Jazzensemble v 24 och v 27 får sångarna gemensamma sångpass med individuell vägledning av ackompanjatör.
I Jazzensemble v 24 och v 27 får trumslagarna trumpass med trumlärare.

Innehåll


Den huvudsakliga tiden tillbringar du i din ensemble. Där spelar vi och går igenom de byggstenar som behövs för att du ska kunna utveckla din förmåga till jazzimprovisation: ackord, skalor, rytm m m. Under veckan erbjuds även instrumentalpass och seminarier.

En vanlig dag på Visingsö börjar med frukost i sekelskiftesvillan "Framnäs" eller på gräsmattan utanför om vädret tillåter. Vid nio kör ensemblerna igång till klockan tolv då vi äter lunch och halv två börjar eftermiddagspasset. Sommartid tar vi också fikapauser ute i solen med trevlig umgänge! Middagen serveras från halv sex och vid sju träffas vi alla på ”Loftet” för en stunds musicerande tillsammans. Därefter är det fritt fram för jam i de olika lokalerna där vi möts över ensemblegränserna. På ”Loftet” serveras fika alla kvällar och det finns tillgång till bar. Sista kvällen dukar vi upp till fest med roliga inslag och mycket musik och kursens sista dag avslutas med lunch.

Första dagen: incheckning i receptionen där kursledningen möter dig. Du får ditt rum samt lite praktisk info om anläggningen. Vid 15.10 startar kurserna med samling och fika på ”Loftet”. Här får du mer info om veckan samt träffa lärarna. Efter samlingen kommer lärarna att göra sitt yttersta för att sätta ihop så homogena ensembler som möjligt, med bakgrund av den kunskap de har eller inskaffar, om deltagarnas spel/sång. Ensembleindelningen/lärare/lokal meddelas på ”Loftet” vid 20.00 där alla har samlats för fika och baren är öppen. Ensemblerna träffas därefter i respektive lokal, packar upp och musiken kan ljuda!


Tips för sångare

Du ingår i ensemblen och får dessutom hjälp med repertoarval m m av ackompanjatören. Ta med ett antal låtar som du gillar och kan. Du som har en inarbetad repertoar tar förstås med den. Tveka inte att ta med dig låtar som du sjungit mycket.  Vår erfarenhet är att ju fler låtar du kan och har med dig desto roligare kommer du att ha under veckan. Du kan förstås också hitta noter på nätet med  melodi, text och harmonier, men man kan inte utgå från att de är korrekt återgivna.

Ta gärna med dig

 • Något att spela in på; exempelvis mobil eller dator.
 • Om du har: harmoniunderlag/ackordanalys på de låtar du tycker om, gärna i din tonart om möjligt.
 • Ett bra hjälpmedel är appen Irealpro som lätt transponerar låtarnas ackord till olika tonarter.
 • Du kan förstås också hitta noter på nätet med melodi, text och harmonier, men man kan inte utgå från att de är korrekt återgivna.
 • Vår erfarenhet är att ju fler låtar du kan och har med dig desto roligare kommer du att ha under veckan.


Intresseanmälan

Finner Du i menyn längst upp. Anmälan är inte bindande och vi kontaktar dig via mail efter din intresseanmälan.

Kursavgift inklusive anmälningsavgift

Anmälningsdatum = den dag vi har fått din anmälningsavgift.
Anmälningsavgiften på 1000 kr betalas till Björntjänsts Plusgiro 79 27 20-5 eller bankgiro 5103-1912 vid anmälan.

Anmälningsavgiften är en administrativ kostnad som tas ut för att få täckning för alla kostnader som uppstår kring kursanmälan. Om du väljer att dra tillbaka din anmälan återbetalas inte anmälningsavgiften.
Med reservation för ev. ändringar

Helpension 7 dygn (2024)

   • Enkelrum med egen dusch och toalett 13.100:-
   • Dubbelrum med egen dusch och toalett, 12.300:-
   • Enkelrum/dubbelrum med dusch och toalett i korridor,  11.500:- 
   • Vinterkursen: Enkelrum/dubbelrum med egen dusch och toalett 11.500:- 

Alla priser inklusive moms.


Kursledare

Rakel Grünewald

Kursledare. Pianist, musikpedagog. Studerat på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Spelar med bl.a. Visingsömusikanter och gör numera glaskonst.

Emil Ingmar

Kursledare. 
Piano, sång och administration. Utbildad vid Kungliga Musikhögskolan. Verksam i Uppsalas musikscen både som pianist och arrangör. 

Inger Hugardt

Administratör. Har jobbat inom folkbildningen och organiserat Konserthuskvartarna för Konserthuset och deras jazzserie ”Blue House Jazz” samt de jam som under några år bedrevs olika jazzscener i Stockholm.


Våra lärare / musiker

Dicken Hedrenius

v. 24 - Jazzensemble - Trombonist. Var med i sin pappas band under många år. Spelar med bl.a. Ann-Sofi Söderqvist, Jesper Kviberg och Ulla Carolusson, Stockholm Swing All Stars. Med trion "De tre bråkarna buse" spelar han även piano.

John Högman

V. 24, 25, 26 - Jazzensemble - Saxofonist. Tidigare med Gugge Hedrenius och turnéer med Charlie Norman bl.a. Hörs
med Kustbandet, Nogenja, Good Morning Blues och Peter Lind and the Cabaret Band,
Marcks Brothers, Fathers and Sons m.fl.

Thomas Arnesen

V. 24, 26 - Jazzensemble - Gitarr. Har haft trio med Egil Johansen, spelat med bl.a. Anders Widmark, Claes Janson, Kjell Öhman m.fl. Har nu en egen kvintett: Arnesen Blues Band

Mats Bohlin

Ljudtekniker

Kjell Grundström

Kompmusiker - Kontrabas

Klas Toresson

Jazzensemble - Saxofonist

Oscar Johansson Werre

Kompmusiker - trumlärare 

Sussi Nyqvist

Jazzsång - lärare

Carin Lundin

Jazzsång - lärare

Hans Loelv

Jazzensemble - Pianist. Har spelat med bl.a. Bernt Rosengren, Nisse Sandström, Krister Andersson samt umgåtts musikaliskt med allt från rock till visa. Turnerar också som pianist och dragspelare med Adolphson och Falk.

Johan Christoffersson

Jazzensemble - Saxofonist. Frilansande musiker, spelar i Norrbotten Big Band, Stockholm Jazz Orchestra, Miriam Bryan, Cosima Olu, Magnus Tingsek, Ekdahl Bagge Big Band, Håkan Broström New Places mfl.

Ambjörn Hugardt

Jazzensemble - Basist. Har genom åren spelat med bl.a. Carrie Smith, Gunnar ”Siljabloo” Nilsson, Gunnar Svensson, Georgie Fame. Har också varit verksam som lektor i musikpedagogik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

John Hugardt

Trummor. Spelar med bl.a. First Aid Kit samt är frilansade jazzmusiker men spelar även gärna i andra genrer. Undervisar i slagverk och ensemble vid Kulturskolan i Botkyrka.

Anders Johansson

Gitarr. Spelar i Nuthouse, Stockholm Jazz Beat, Good Morning Blues m.fl. Kapellmästare på bl.a. Berns och Grill F12 samt musikansvarig på restaurang Folkparken i Stockholm.

Arne Tengstrand

Piano. Spelar med bl.a. Nuthouse och har spelat med Tommy Körberg, Nisse Landgren, Viktoria Tolstoy m.fl. Undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm som pianolärare.

Ulf Johansson Werre

Piano, trombon och sång. Spelar med Swedish Swing Society, Fathers and Sons samt är ledare för allt mellan trio och storband. Mångårigt samarbete med Gugge Hedrenius, Arne Domnérus, Hacke Björksten och Ove Lind m.fl.

Erik Tengholm

Trumpet. Utexaminerades från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm våren 2019 och spelar med Mainland Jazz Collective, Ekdal-Bagge Big Band m.fl. samt komponerar och arrangerar för sitt storband Tengholm-Ullberg Big Band.

Bo Söderberg

Trumslagare. Spelar med bl.a. Marcks Brothers och har spelat och spelar med de flesta som Krister Andersson, Bernt Rosengren, Ulf Adåker m.fl. m.fl. Undervisar på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Jakob Klang

Kompmusiker - trumlärare Utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Adjunkt i musik på Stockholms konstnärliga högskola med fokus på spel till jazzdans, modern dans och streetdans. Slagverkslärare i Kulturskolan, Stockholm Stad samt Frilansande musiker i olika sammanhang. Släppte sitt debutalbum 'Pathways' 2022.Hampus Adami

Trombon. Utexaminerades från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm våren 2019 och spelar med Patrik Bomans Ambivalent, Fathers and Sons samt i ett antal andra konstellationer bl.a. med gitarristen Daniel Svensson.